Ukrajinská vláda čelí vážnému dilematu. Proruští povstalci vedou guerillovou válku a očividně jsou podporováni Ruskem. Pronikli do měst, kde si cíleně vytvářejí z civilního obyvatelstva lidské štíty, což má nutně za následek oběti na životech a poničenou infrastrukturu.

Zima rozhodne

Na rozdíl od Ruska není Ukrajina v ekonomické pozici, aby ustála dlouhotrvající konflikt. Ukrajinská vláda se potýká s velkou zadlužeností. Ekonomika se v mnoha regionech doslova zastavila. Zima se blíží a vyhlídky na úbytek potravin a paliva se stávají každý den větší realitou. Možnosti, které Ukrajina má, se tenčí a diplomacie bohužel nenabízí zemi velkou naději. Ukrajina navrhuje, že si zažádá o členství v NATO. evropští lídři nabízejí Ukrajině morální a ekonomickou podporu. To je hezké, ale zároveň je všem jasné, že je to běh na dlouhou trať. K rychlému vyřešení konfliktu bohužel žádná z těchto pomocí nepřispěje.

NATO, USA, ani EU nemají politický žaludek na to, aby do oblasti vyslali armádu. Rusko to dobře ví a s touto výhodou pracuje. Současná situace nasvědčuje tomu, že Ukrajina o svou suverenitu nejspíš přijde a stát Ukrajina, jak ho známe, přestane existovat. Rusko bude nadále posílat na Ukrajinu Trojské koně v podobě humanitární pomoci, humanitárních pracovníků a vyjednavačů. Rebelové budou nadále utíkat za ruské hranice pro nové dodávky zbraní a potravin, aby se pak občestvení a posilnění vraceli zpět.

Strach a hlad jsou Putinovi kamarádi

Putin nejspíš počítá s tím, že zima rozhodne. Zásoby potravin a paliva se ztenčí natolik, že ukrajinští oligarchové vyvedou všechen možný kapitál za hranice, kam sami následně utečou. Zbylí budou iniciovat proruské změny v ukrajinském parlamentu, nebo zemi přímo prodají Rusům. Ukrajince povede strach a hlad - špatní páni, ale dobří přátelé Putinovi, který se na jejich příchod už moc těší. Ukrajina má vlastně jen jednu možnost. Musí jednat hned, nebo brzy bude pozdě. Vláda musí zvolit odvážnou strategii, vyostřit konflikt a izolovat rebely. Takové řešení se zdá být hrozivé. Západní politici budou lomit rukama ve strachu, že začíná světová válka. A to je právě omyl. Je to jediná strategie, která může Ukrajinu zachránit a jediná, která může rychle konflikt ukončit.

Ukrajinská strategie by měla zahrnovat čtyři následující body:

1. Ukrajinská armáda se musí mobilizovat v mnohem větším rozsahu. Země čelí možnosti svého zániku a reakce musí odpovídat situaci. Počet vojáků na východní Ukrajině se musí zdvojnásobit, až ztrojnásobit, a zvýšit tak palební sílu. Žádná armáda nemůže naplnit svou misi, pokud nemá sebevědomí a dopředu cítí, že prohraje. Vzpomeňme na den D, který je považován za jeden z bodů zvratu ve druhé světové válce. Američané přijeli s dostatečně velkou armádou, která mohla destabilizovat tu německou, a tím povzbudila spojence všude v Evropě.

2. Ukrajina musí uzavřít hranice s Ruskem, aby rebelové "vyhladověli". Přesvědčivě velká a profesionálně vedená akce na ukrajinských hranicích může zajistit povzbuzení národní morálky, jasnou demonstraci ukrajinského postoje a odříznutí povstalců od zásobování. Bez peněz a zásob, v izolaci, tváří v tvář přesile se rebelové vzdají nebo začlení zpět do civilního života.

3. Ukrajinská strategie musí nabídnout lidem ve městech, která nejsou ovládána rebely, pomoc a podporu. Vláda se musí rychle postarat o obnovu infrastruktury a služeb v místech, která se zbavila povstalců. Obyvatelstvo, které se necítí bezpečně v ulicích, nemá dostatečnou zdravotnickou péči, čisté ulice, tekoucí vodu a spolehlivou elektřinu svou vládu podporovat nebude.

4. NATO a EU musí Ukrajinu podpořit formou skutečně dostatečné pomoci v podobě zbraní, vojenského vybavení a humanitárních zásilek.

Je třeba chápat ruské psyché

K pochopení toho, proč bude výše popsaná strategie úspěšná, je nutné chápání ruské mentality a znalost teorie pravidel hry Studené války. Snad nejdůležitější a často nepochopená podstata ruské povahy tkví totiž v důležitosti toho, nebýt na straně poražených. Slabost spojená s prohrou se Rusům velmi protiví. Každý rád vyhrává a když Rusko může nad Ukrajinou zvítězit, jen blázen by věřil, že to nebude chtít. Ale ještě víc než na vítězství mu záleží na tom, aby neprohrálo. To znamená, že druhou nejlepší alternativou, je najít pro Rusko elegantní odstoupení z konfliktu, které bude možné nazvat alespoň částečnou výhrou či úspěchem.

Kubánská raketová krize by rovněž skončila vojenským konfliktem, pokud by USA nenabídlo odstranění svých raket z Turecka. Když se tak Američané rozhodli, Chruščov se mohl vyhnout otevřenému konfliktu a prohlásit se za vítěze.

Rusko může otočit porážku ve svůj prospěch

Vladimír Putin ví, že Rusko není konfliktem na Ukrajině ohroženo. Vážný vojenský zásah z jejich strany by ale mohl evropskou válku rozpoutat a sesadit Putina i ruskou vládu. Kapitál už z Ruska pomalu odtéká. Eskalace konfliktu ze strany Ukrajiny vlastně Putinovi pomůže. Ukrajinská armáda by měla zničit každý kus ruského dělostřelectva a zabít každého ruského vojáka, který pronikne na jejich území. Přátelé proruských rebelů nebudou chtít za Ukrajince padnout. Nikdo nechce jít do ztracené bitvy. Buď se jim tedy nepodaří překročit střežené hranice a když ano, tak budou v ohrožení života. Ukrajinská vláda tak sníží stav rebelů a současně se nenaplní nejhorší obavy. Žádná světová válka nebude.

Vladimír Putin může tuto příležitost využít ve svůj prospěch, když upevní pouto s Ukrajinou a obnoví tak rusko-ukrajinské vztahy. Obchodní pouta mezi zeměmi jsou totiž opravdu velmi silná.

Ukrajino, jednej!

Pravda je, že žádná země, která není schopna ochránit své hranice, nepřežije v momentě, kdy je zkoušce přežití vystavena. Rusko tomu rozumí velmi dobře a Ukrajina musí ukázat totéž. Nakonec tedy cestu ven z tohoto průšvihu má v rukou Kyjev. Pokud stát Ukrajina chce přežít, musí jednat odpovídajícím způsobem, protože upřímně, šance na jejich přežití teď visí na vlásku.

 

Michael Sonenshine, ředitel Symfonie Capital, LLC, žije a pracuje ve střední a východní Evropě od roku 1992.

Překlad: Kateřina Staníková, Symfonie Capital