Peer to Peer úvěrování, nejrychleji rostoucí třída aktiv na finančních trzích, nabízí zajímavou příležitost. Na světě se etabluje vzrůstající množství různých typů P2P půjček s výnosem mezi 3% - 30% v závislosti na míře rizika a době splatnosti. Podstatou P2P úvěrování je nabídnout alternativu k bankovním úvěrům a zprostředkovat půjčku mezi investorem a příjemcem půjčky. U mnoha P2P úvěrů je splácena jistina a úrok na měsíční bázi, což je pro investora, který tak nemá svou investici terminovanou, vždy příjemnější. Obliba těchto půjček ve světě dynamicky roste mezi společnostmi i jednotlivci. V posledním čísle magazínu Forbes se například dočteme, že v Americe se P2P platformy začínají prosazovat už i v oblasti studentských půjček.

Mluvíme-li o P2P úvěrování jako o relativně bezpečné investici, myslíme tím, že investoři mohou očekávat, že jejich investice nebude produkovat ztrátu. Pokud ano, měla by být v porovnání z celkovou investicí ztrátou malou. Můj otec, zkušený a uznávaný advokát s dlouhou praxí, mi často říkával: "Milý synu, Ďábel je vždy skrytý v detailu.". Chtěl mě naučit, že nezáleží na tom, jak atraktivně produkt či investice na první pohled vypadá. Před nákupem či investicí je potřeba vždy věnovat čas důkladné analýze výrobku a malé poznámky pod čarou číst nanejvýš pozorně. Možná proto si před každou investicí, kterou udělám, nejprve položím otázku: "Jaké jsou hrozby a jaká jsou rizika?".

Jaká jsou tedy rizika P2P úvěrů a co může investor učinit, aby je udržel pod kontrolou, nebo je mohl alespoň snížit?

1. Dlužníci nesplácejí - Nezáleží na tom, jak je dlužník důvěryhodný, vždy existuje možnost, že půjčku nesplatí nebo splatit nemůže. Z tohoto důvodu P2P věřitelé rozmělňují rizika svých investic podobně jako banky do mnoha úvěrů. U diverzifikovaného portfolia kvalitních spotřebitelských úvěrů se ročně očekává až 2% ztráta jistiny z důvodu nesplacení úvěrů. Pokud tedy má průměrný úvěr vynést až 8%, věřitel může očekávat výnos okolo 6%.

2. Vyšší než očekávané ztráty - P2P platformy spravují data o žadatelích o půjčku. Ohodnocení jejich důvěryhodnosti a kreditní skóre jsou tak přímo úměrné kvalitě vstupních dat. Prozíraví P2P investoři se snaží porozumět fungování P2P platformy a opatřením, která mají zajistit přesnost a aktuálnost vstupních dat na straně dlužníka.

3. Nečekané události a ekonomické šoky - Předpokládejme, že na příklad investujeme EUR 100 do skupiny úvěrů s úrokovou mírou 8% a pětiletou dobou splatnosti. Hned první rok přijde ekonomická krize, která způsobí 15% ztrátu z poskytnutého úvěru. Zbylých 85% půjčky ale nadále přináší 6% úroků i za předpokladu dalších ztrát. V tomto případě bychom měli ztrátovou investici.

4. Bankrot P2P platformy - Zbankrotování P2P platformy může vážně narušit její schopnost poskytovat nutný servis výběru splátek od dlužníků a vyplácení peněz investorům. P2P investoři by měli vědět, jaká opatření P2P platforma učinila, aby zajistila servis nutný k zabezpečení úvěrových procesů. Kvalitní platforma z těchto důvodů obvykle podepisuje smlouvu s nezávislou společností, která v případě krize převezme administrativní funkce nutné pro výběry a vyplácení finančních prostředků. P2P platformy také striktně vedou separátní účty, oddělují vlastní hotovost od hotovosti určené k vyplácení investorům.

P2P investování přináší opravdu slibné možnosti. Renomované P2P platformy, jako jsou americký Lending Club nebo Prosper, britská Zopa či Funding Circle, Pret d-union ve Francii, Lendico v Německu a Polsku, či Bondora v Estonsku, přilákaly už tisíce investorů, mají za sebou úspěšnou historii a těší se stále vzrůstající oblibě. Na druhou stranu, žádné investování není bez rizika, a proto i zde je ostražitost vždy na místě.

translation: Kateřina Staníková, Symfonie Capital