Většina start-upů zbankrotuje. Na trhu je nepřeberné množství literatury o start-up společnostech, rizicích, kterým jsou vystaveny, důvodech, pro které zbankrotují, a také o tom, proč uspějí. Mnohé z těchto důvodů jsou pro jednotlivou společnost specifické. Produkt sám o sobě může být úžasný, ale v případě, že má vedení podniku špatnou organizaci, či není schopno získat dostatek zákazníků, je pravděpodobné, že jejich byznys nepřežije. Osobně dělím rizika specifická pro společnosti do tří základních skupin:

Nejběžněji uváděnými důvody pro selhávání nových podniků je to, co nazýváme “jádrem byznysu”. Tyto problémy mají tendenci se objevovat v rané fázi životního cyklu společnosti. Méně často uváděnými, ale zato převažujícími, jsou problémy týkající se organizace. A nakonec, nejméně pravděpodobné pro krach podniku jsou právní aspekty či aspekty spjaté s úředními předpisy. Pozoruhodné je, že velmi sporadicky uváděným důvodem pro selhání start-upu jsou podvody.

Podstupovat předvídatelná rizika neznamená jednat unáhleně

Úspěšný andělský investor by měl umět tři věci. Zaprvé by měl porozumět rizikům, která jsou spjata s každou investicí. Zadruhé by se měl při výběru vyhnout investicím, které v sobě skrývají příliš velké riziko. A zatřetí by měl mít rizika pod kontrolou a správně s nimi zacházet.

Nabízím zde dvacet pravidel, kterými se při posuzování start-upových projektů jako Andělský investor řídím.

1. Podnikatel prokazatelně rozumí produktům a průmyslovému odvětví, ve kterém působí a disponuje manažerskými a obchodními dovednostmi, které odpovídají velikosti, měřítku a zaměření podnikatelské činnosti.

2. Společnost musí mít byznys plán a finanční model. Model by měl projít zátěžovými testy, přičemž andělský investor musí znát základní provozní předpoklady.

3. Posuzovaný výrobek nebo službu je možné uvést v brzké době na trh.

4. Po takovém výrobku nebo službě je prokazatelná a rozpoznatelná poptávka.

5. Výrobek nebo služba má jedinečné vlastnosti a výhody, které poskytují konkurenční výhodu oproti podobným produktům nebo službám.

6. Byznys lze rozšiřovat – může se dále rozvíjet a růst.

7. Službu nebo výrobek je možné produkovat v malých množstvích při nízkých nákladech.

8. Projekt není náročný na kapitál. Finanční prostředky od andělských investorů jsou dostatečné pro financování další fáze růstu a vývoje společnosti.

9. Úspěšnost projektu není podmíněna soustavným navyšováním kapitálu.

10. Společnost se může stát finančně soběstačnou v krátkodobém časovém horizontu.

11. Andělský investor může projektu přinést přidanou hodnotu a aktivně se podílet na vedení a rozvoji společnosti.

12. Byznys plán musí obsahovat zmínku o výrobních procesech a organizaci společnosti, které přilákají další kapitál, či usnadní odchod z trhu.

13. Možnost exitu v horizontu 5ti let.

14. Podíl investora je možné prodat managementu nebo přes private equity trh nebo na burze.

15. Podnikání musí být schopno generovat zisk ve střednědobém horizontu, to slouží pro ohodnocení firmy v závislosti na toku peněz.

16. Pro andělské investory musí být nastavené řízení společnosti, zajištěna fiskální transparentnost a právní ochrana.

17. Zakladatelé společnosti a představitelé managementu musí projít akvizičním procesem a musí být u nich provedena osobnostní prověrka. Musí také dodržovat etický kodex a obchodní zásady, jako jsou například transparentnost financí a operací, spravedlivé zacházení s dodavateli, zákazníky, zaměstnanci a investory.

18. Společnost není vystavena žádným potenciálním zásadním právním sporům ohledně svého majetku a intelektuálního kapitálu.

19. Společnost je majitelem, nebo má jasná a nesporná práva na intelektuální kapitál a vlastnictví, která jsou potřebná pro vykonávání obchodní činnosti.

20. Podnikatelskému plánu společnosti nestojí v cestě v dohledné době žádné výrazné právní a regulativní překážky.

Občas si kladu otázku, kde se vzal termín Andělský investor? Andělé pomáhají, tedy andělští investoři by měli být investoři dobrodinci? Samozřejmě nevylučuji, že mnozí skutečně mají srdce na správném místě, ale rozhodně není radno se srdcem v investování řídit a vést. Jsme mnohem spíše investoři, kteří se ve správný čas a na správném místě setkají s urgentní poptávkou po financování. A to, co nás definuje, je především větší tolerance vůči riziku.