Internetových stránek nabízejících Peer to Peer úvěrování přibývá jako hub po dešti. Prakticky každý týden oznámí nový P2P poskytovatel zahájení své činnosti. Investovat do zahraničních P2P půjček mimo zem svého pobytu není ale vůbec snadné. Zahraniční investoři se musejí vypořádat s mnoha překážkami, protože většina platforem se snaží samozřejmě bránit praní špinavých peněz. K identifikaci investora většinou slouží jednoduše ověřitelný, otevřený účet u místní banky, samozřejmostí je bankovní výpis, často bývá také vyžadováno potvrzení o místním bydlišti. Stále více P2P platforem také prověřuje kreditní historii investora jako doplňkový způsob prověření jeho identity a místa pobytu.

Zahraniční investory odrazují vysoké vstupní bariéry

V některých případech stránky odmítají akceptovat zahraniční investory z daňových důvodů. Místní zákony o zdanění úroků připsaných cizincům se liší v závislosti na zákonech dané cizí země nebo existenci mezinárodní daňové dohody. Nepříjemnosti spojené s administrací daňových přiznání, srážkové daně a komunikace s místními autoritami odrazují P2P platformy od toho, aby se zahraničním investorům plně otevřely. A když už se přece otevřou, často odrazují vysokými vstupními bariérami. Například američtí Lending Klub a Prosper vyžadují u cizinců minimální investici 100 000 dolarů, aby si vůbec mohli u nich účet otevřít.

Se vzrůstající popularitou P2P půjček se lepší i jejich dostupnost

Dobrá zpráva ale je, že okolnosti se s narůstající popularitou P2P půjček pomalu ale jistě mění. Několik investičních amerických manažerů si založilo společnosti s ručením omezeným, které investují přes P2P stránky a investory-cizince bez problémů akceptují. Tak jako P2P služby se opožděně etablují v Evropě, objeví se i zde brzy možnosti kterak investovat do zahraničních P2P úvěrů. Kromě tradičních nástrojů kolektivního investování mohou společnosti vydávat dluhopisy kryté porfoliem skupiny P2P půjček (tzv. P2P Notes).  To je běžná struktura známá jako Asset Backed Security (neboli cenné papíry kryté aktivy).

P2P úvěry nejsou likvidní

Investoři by ale měli být ostražití při výběru kolektivních struktur, které umožňují přístup k investicím do P2P úvěrů. Je třeba se v první řadě detailně seznámit s fungováním platforem, poznat, na základě jakých kritérií zprostředkovatel půjčky vybírá a seznámit se podrobně s podmínkami investice. Peer to Peer úvěry mívají stanovenou dobu splatnosti a nejsou jednoduše likvidní a obchodovatelné. Investoři většinou musí investici podržet až do konce doby splatnosti, nebo zaplatit vysoké penále za předčasné odstoupení. Víc než jinde zde platí ono staré známé "Dvakrát měř, jednou řež!".

 

translation Kateřina Staníková