Ocitli jsme se ve zcela abnormální situaci. Záporné úrokové sazby vedou k penalizování střadatelů, přičemž na druhé straně dlužníci dostanou zaplaceno. Zní to opravdu absurdně, ale je to tak. Bankovní poplatky jsou formou záporných úrokových sazeb, tedy nikoliv už jen jako bankovní poplatky za běžné služby jako otevírání a vedení bankovních účtů.

Kdo zaplatí tento nový výdaj? Samozřejmě, že běžní střadatelé, a to i ti nejmenší!

Ještě před pár desítkami let byly úrokové sazby dvojciferné a banky je při respektování všech předpisů a regulí vyplácely. Zároveň banky vyvíjely aktivity vedoucí k tomu, aby získaly co nejvíce střadatelů. V současnosti však mají banky zcela jiné priority. V praxi to vypadá tak, že uložíte do banky svoji hotovost, a ta za ně nakoupí státní dluhopisy. Ty jí ovšem celkem žádný zisk nepřinesou.

Záporné úrokové sazby ovlivňují především vklady finančních institucí u centrální banky, což se v některých evropských zemích dotkne účtů velkých firem. Tato situace zatím v České republice nehrozí, avšak střadatelé by měli tomuto tématu věnovat svou pozornost, a to např. vzhledem k snižování sazeb Evropské centrální banky. Pokud by došlo k dalšímu snížení sazeb, byl by vyvolán tlak na posílení koruny, což není v zájmu ČNB v návaznosti na posílení ekonomiky.

Hlavním důvodem, proč centrální banky zavádějí záporné úrokové sazby, je fakt, že se tak chtějí bránit proti tomu, aby je komerční finanční ústavy zahlcovaly přebytečnými rezervami.

Ceny na akciových trzích budou i nadále dosahovat maxima. Ale to je však jen další iluze. Ceny aktiv jsou poháněny peněžní zásobou. Ve světě kvantitativního uvolňování zvyšování peněžních zásob, tlačí na zvyšování ceny aktiv. To může způsobit bublinu, která bude vést k nezadržitelnému kolapsu.

Zkreslujícím prvkem je díky vytvořené nestandardní situaci a záporným sazbám cena rizika. Investor, který byl zvyklý investovat spíše do méně rizikových instrumentů, je nyní nucen zahrnout do svého finančního portfolia i více rizikové produkty. Investoři se posouvají do komodit, akcií, které mají větší stupeň volatility. Na českém trhu se již objevily nové, alternativní typy investic, jako jsou např. P2P půjčky. Pozornost střadatelů pak povede k méně konzervativním druhům investování.