V současné době, kdy se střadatelům nevyplatí držet úspory v bankovních institucích díky stále se snižujícím úrokovým sazbám, nezbývá nic jiného, než se zamýšlet nad jinými formami investování.

Jako jeden z alternativních způsobů investování se nabízí například tzv. Peer to Peer půjčky. Tento typ půjček je v zahraničí poměrně dlouho znám a je také do značné míry rozšířen. Do České republiky se tato forma investování dostala před několika lety.

Peer to Peer platformy představují alternativu k tradičním způsobům financování a umožňují jednotlivcům i firmám pohodlnou půjčku přes internet přímo od investora. Tím se vyhnou zdlouhavému a neflexibilnímu procesu v bankovních institucích. Podle portálu Statista si takto v roce 2015 lidé a firmy globálně vypůjčili celkem 64 miliard dolarů. Odhaduje se, že do roku 2025 naroste objem P2P půjček 1 bilion dolarů, tedy více než 20krát.

Bankovní instituce mají díky svému charakteru mnohem vyšší provozní náklady. Vzhledem k tomu mohou provozovatelé P2P platforem v některých případech nabídnout žadatelům půjčky s nižším úrokem, než by dostali v bance. Hlavní výhodou P2P půjček oproti bankovním úvěrům je především jejich flexibilita a transparentnost. Zisk provozovatelům vzniká  z poplatků za správu a administraci jednotlivých úvěrů.

Investorům naopak tyto platformy nabízí atraktivnější výnosy. Podle údajů Lending Clubu se v průměru jedná o 5 až 9 % ročně, přičemž investoři si mohou vybrat z platforem poskytujících buď spotřebitelské či podnikatelské úvěry. Dalším faktorem, který tyto platformy činí pro investory atraktivní, je doba splatnosti P2P úvěrů. Ta se obvykle pohybuje v rozmezí od 30 dní do 5 let.

Samozřejmě, že investice do P2P úvěrů mají i stinné stránky. Hlavní nevýhodou je, že tento typ investic není garantován, ani pojištěn. Pokud by příjemce půjčky neplnil svůj závazek a nesplácel řádně či včas svůj dluh, mohl by nastat problém. Pokud si chce investor zajistit stabilní výnos s minimálním rizikem, je důležitá diverzifikace takové investice mezi velký počet různých typů půjček, s různou délkou splatnosti a rizikovosti.

Statistiky nejznámějších poskytovatelů P2P půjček však dokládají, že významná většina příjemců těchto půjček svým závazkům dostála v plné výši a včas. Důvodem jsou především kritéria, která musí žadatel o půjčku splnit, aby mu byla půjčka poskytnuta. Řada zprostředkovatelů rovněž přiděluje každému potenciálnímu příjemci úvěrové hodnocení, které ukazuje, jak moc důvěryhodný je příjemce z hlediska splácení půjček. Část velkých P2P platforem má také zřízen rezervní fond, který slouží k pokrytí ztrát z nesplacených půjček.